rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
FEMO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 163 razy

rozwiąż równanie

Post autor: FEMO »

rozwiąż równanie

\(\displaystyle{ (cosx)^{sin^{2}x-\frac{3}{2}sinx+0,5}=1}\)

prosze o wskazówki jak rozwiązać to zadanie
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ a^b=1\iff a=1 (a=-1 b=2k k\in\mathbb{Z}) (b=0 a\neq 0)}\)
FEMO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 163 razy

rozwiąż równanie

Post autor: FEMO »

jak mam zapisać drugą możliwość? ile ma być równy wykładnik?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \cos x=-1\iff x=(2k+1)\pi}\), jak to wstawisz do sinusa to w wykładniku będziesz miał \(\displaystyle{ 0,5}\) czyli nie pasuje.
FEMO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 163 razy

rozwiąż równanie

Post autor: FEMO »

więć pozostaje tylko pierwsza i trzecia możliwość
ODPOWIEDZ