Dla jakich wartości parametru m istnieją rozwiązania równania:
a) cosx=m
b) \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)sinx+cosx=m
równanie trygonometryczne z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 9 razy
równanie trygonometryczne z parametrem
a) zbiór wartości cosinusa = czyli \(\displaystyle{ m }\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt{3}sinx+cosx=m \ \ \ \ cosx = -sin\left(\frac{\pi}{2}+x\right)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}sinx-sin\left(\frac{\pi}{2}+x\right)=m}\)
\(\displaystyle{ ZW=}\)
PS: Lorek, rzeczywiście... nie wiem dlaczego nie pamiętałem o tym... mój (duży) błąd..
b) \(\displaystyle{ \sqrt{3}sinx+cosx=m \ \ \ \ cosx = -sin\left(\frac{\pi}{2}+x\right)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}sinx-sin\left(\frac{\pi}{2}+x\right)=m}\)
\(\displaystyle{ ZW=}\)
PS: Lorek, rzeczywiście... nie wiem dlaczego nie pamiętałem o tym... mój (duży) błąd..
Ostatnio zmieniony 5 lis 2008, o 19:37 przez mariachi, łącznie zmieniany 3 razy.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
równanie trygonometryczne z parametrem
Z różnicy to można korzystać jak się ma \(\displaystyle{ \sin x-\sin y}\) a nie \(\displaystyle{ \sqrt{3}\sin x-\sin y}\)mariachi pisze:korzystam z różnicy funkcji trygonometrycznych: