rozwiaz rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 59 razy
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
rozwiaz rownanie
witam
przekształcamy to równanie
\(\displaystyle{ 2cos2x + 2cos4x + 3sin ^{2}2x=1 \\2cos2x+2(cos^22x-sin^22x)+3sin^2 2x-1=0 \\ 2cos2x+2cos^22x-2(1-cos^22x)+3(1-cos^22x)-1=0}\)
podstawiamy \(\displaystyle{ cos2x=t}\)
\(\displaystyle{ 2t+2t^2-2+2t^2+3-3t^2-1=0\Rightarrow t^2+2t=0 t(t-2)=0}\)
dalej chyba proste
sprawdź czy nie pomyliłem się gdzieś
bless
przekształcamy to równanie
\(\displaystyle{ 2cos2x + 2cos4x + 3sin ^{2}2x=1 \\2cos2x+2(cos^22x-sin^22x)+3sin^2 2x-1=0 \\ 2cos2x+2cos^22x-2(1-cos^22x)+3(1-cos^22x)-1=0}\)
podstawiamy \(\displaystyle{ cos2x=t}\)
\(\displaystyle{ 2t+2t^2-2+2t^2+3-3t^2-1=0\Rightarrow t^2+2t=0 t(t-2)=0}\)
dalej chyba proste
sprawdź czy nie pomyliłem się gdzieś
bless