Witam!
Mam wyznaczyć zbiór wartości takiej funkcji trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ y=cos^{2}x+sinx+1}\)
Więc za \(\displaystyle{ cos^{2}x}\) wstawiam z jedynki trygonometrycznej i mam:
\(\displaystyle{ y=-sin^{2}x+sinx+2}\)
Następnie daje zmienną pomocniczą t i otrzymuję:
\(\displaystyle{ y=-t^{2}+t+2}\)
A następnie nie wiem co dalej z tym zrobić...Mógłby ktoś wytłumaczyć?
Czy chodzi po prostu o narysowanie wykresu tej funkcji w przedziale wartości sinusa?
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 9 razy
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
wstawiasz za t krańce przedziału:
\(\displaystyle{ f(t)=-t^{2}+t+2}\)
\(\displaystyle{ f(-1)=0}\)
\(\displaystyle{ f(1)=2}\)
i dodatkowo liczysz gdzie wypada wierzchołek tej funkcji:
x - wierzchołek = \(\displaystyle{ \frac{-b}{2a} \frac{-1}{-2}=\frac{1}{2}}\)
no i wartość funkcji w wierzchołku:
\(\displaystyle{ f(0.5)=2,25}\)
zbiór wartości \(\displaystyle{ = (0; 2.25)}\)
\(\displaystyle{ f(t)=-t^{2}+t+2}\)
\(\displaystyle{ f(-1)=0}\)
\(\displaystyle{ f(1)=2}\)
i dodatkowo liczysz gdzie wypada wierzchołek tej funkcji:
x - wierzchołek = \(\displaystyle{ \frac{-b}{2a} \frac{-1}{-2}=\frac{1}{2}}\)
no i wartość funkcji w wierzchołku:
\(\displaystyle{ f(0.5)=2,25}\)
zbiór wartości \(\displaystyle{ = (0; 2.25)}\)