Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch tożsamości
1) \(\displaystyle{ tg\frac{\alpha }{2} = \frac{1-cos\alpha}{sin\alpha}}\)
2) \(\displaystyle{ sin^{4}\alpha - cos^{4}\alpha = sin^{2}\alpha - cos^{2}\alpha}\)
Dwie tożsamości
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 9 razy
Dwie tożsamości
2) \(\displaystyle{ sin^{4}\alpha - cos^{4}\alpha = ft(sin^{2}\alpha - cos^{2}\alpha \right)\left(sin^{2}\alpha + cos^{2}\alpha \right) = sin^{2}\alpha - cos^{2}\alpha}\)
bo: \(\displaystyle{ \left(sin^{2}\alpha + cos^{2}\alpha \right) = 1}\)
bo: \(\displaystyle{ \left(sin^{2}\alpha + cos^{2}\alpha \right) = 1}\)
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Dwie tożsamości
\(\displaystyle{ \tg \frac{ }{2} = \frac{\sin \frac{\alpha}{2} }{\cos \frac{\alpha}{2} } = \frac{2 \sin \frac{\alpha }{2} \cos \frac{\alpha }{2} }{2 \cos ^{2} \frac{\alpha }{2} } = \frac{2 \sin \frac{\alpha}{2} \cos \frac{\alpha}{2} }{1+ \cos ^{2} \frac{\alpha}{2} - \sin ^{2} \frac{\alpha}{2} } = \frac{\sin }{1+ \cos } = \frac{\sin ^{2} }{ \sin (1+ \cos )} = \frac{1- \cos ^{2} }{ \sin (1+ \cos )} = \frac{1- \cos }{ \sin }}\)
co należało udowodnić
co należało udowodnić