moge prosic o pomoc w rozwiazaniu:
\(\displaystyle{ \tg(\frac{1}{2}\arcsin\frac{2}{3})=}\)
aha i jeszcze to :
\(\displaystyle{ \begin{cases} \tg x+\tg y=1 \\x+y=\frac{\pi}{4} \end{cases}}\)
jakos mi tak wyszlo ze x=0 y=pi/4 lub na odwrot ale cienko u mnie z obliczeniami i prosze o potwierdzenie
tangens z arcsin, układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 kwie 2008, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zzz
- Podziękował: 1 raz
tangens z arcsin, układ równań
Ostatnio zmieniony 3 lis 2008, o 21:10 przez coldfusion, łącznie zmieniany 1 raz.
tangens z arcsin, układ równań
co do pierwszego
\(\displaystyle{ tg{\frac{x}{2}}=\frac{sin{x}}{1+cos{x}}=\frac{sinx}{1+\sqrt{1-sin^2{x}}}}\)
co do drugiego to może podstawienie kąta, wzór na tangens różnicy, podstawienie \(\displaystyle{ t=tg x}\) i liczenie na chama?
[ Dodano: 5 Listopada 2008, 21:43 ]
Albo do drugiego jeszcze lepiej \(\displaystyle{ tgx+tgy=\frac{sin{(x+y)}}{cosx cosy }}\)
\(\displaystyle{ tg{\frac{x}{2}}=\frac{sin{x}}{1+cos{x}}=\frac{sinx}{1+\sqrt{1-sin^2{x}}}}\)
co do drugiego to może podstawienie kąta, wzór na tangens różnicy, podstawienie \(\displaystyle{ t=tg x}\) i liczenie na chama?
[ Dodano: 5 Listopada 2008, 21:43 ]
Albo do drugiego jeszcze lepiej \(\displaystyle{ tgx+tgy=\frac{sin{(x+y)}}{cosx cosy }}\)