2 tożsamości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Damian905
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 2 sty 2008, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

2 tożsamości

Post autor: Damian905 »

Witam! Mam do rozwiązania 2 tożsamości
1. \(\displaystyle{ (cos - cos \beta) ^{2} + (sin - sin\beta) ^{2} = 4 sin^{2} \frac{ +\beta}{2}}\)

2. \(\displaystyle{ 2(1 + cos\alpha)- sin ^{2}\alpha = 4cos^{4} \frac{\alpha}{2}}\)

Jakieś wskazówki do tych tożsamości. Byłbym bardzo wdzięczny:mrgreen:

edit:
Poproszę wskazówkę do 2 bo z 1 już sobie poradziłem.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

2 tożsamości

Post autor: Lorek »

Wskazówka jest taka, że rozpisz lewą stronę a coś zauważysz.
ODPOWIEDZ