\(\displaystyle{ arc sinx}\) oblicz wartość arc dla \(\displaystyle{ x= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) i \(\displaystyle{ x= - \frac{1}{2}}\)
i \(\displaystyle{ arc cosx}\) dla \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ x= - \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
arc sin - wartość dla -1/2
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
arc sin - wartość dla -1/2
\(\displaystyle{ \arcsin x=y\;\;\; x\in[-1;1]\;\;y\in\left[-\frac{\pi}{2};\frac{\pi}{2}\right]\\
\arcsin \frac{\sqrt{3}}{2}=y\\
\sin y=\frac{\sqrt{3}}{2}\\
y=\frac{\pi}{3}\\
\arcsin ft(-\frac{1}{2}\right)=y\\
\sin y=-\frac{1}{2}\\
y=-\frac{\pi}{6}}\)
Z arcusem cosinusem analogicznie Pozdrawiam.
\arcsin \frac{\sqrt{3}}{2}=y\\
\sin y=\frac{\sqrt{3}}{2}\\
y=\frac{\pi}{3}\\
\arcsin ft(-\frac{1}{2}\right)=y\\
\sin y=-\frac{1}{2}\\
y=-\frac{\pi}{6}}\)
Z arcusem cosinusem analogicznie Pozdrawiam.
- Strider
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 13 wrz 2007, o 15:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 8 razy
arc sin - wartość dla -1/2
Mam pytanie, a nie chciałem zakładać osobnego tematu, jeżeli jest \(\displaystyle{ \sin ^2x}\) to oznacza \(\displaystyle{ \sin x \sin x}\) prawda?