Narysowac wykres funkcji
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
Narysowac wykres funkcji
To co napisałeś nie jest funkcją w ścisłym tego słowa znaczeniu. Chodzi ci o funkcje y=f(x) taką by jej wartości spełniały to równanie czy sin(y-2x) to funkcja dwóch zmiennych? Tylko po co wtedy przyrównanie jej do zera?
No ale domyślam się że chodzi o to pierwsze. Tak więc sinus jest równy 0 dla wielokrotności liczby \(\displaystyle{ \pi}\) więc nasze równanie będzie wyglądać:
\(\displaystyle{ y-2x=k\pi \\
y=k\pi + 2x}\)
dla dowolnego całkowitego k
No ale domyślam się że chodzi o to pierwsze. Tak więc sinus jest równy 0 dla wielokrotności liczby \(\displaystyle{ \pi}\) więc nasze równanie będzie wyglądać:
\(\displaystyle{ y-2x=k\pi \\
y=k\pi + 2x}\)
dla dowolnego całkowitego k