Rozwiąż równania
\(\displaystyle{ sinx sin7x=sin3x sin5x}\)
\(\displaystyle{ sinx+cos2x=1+sinx cos2x}\)
\(\displaystyle{ cosx-cos2x=1}\)
Jak ktoś nie ma czasu rozwiązywać w całości to nie musi. Wystarczy , że doprowadzi te równania do najprostrzej postaci.
rozwiąż równania
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 09:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- fryxjer
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raciborz
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 23 razy
rozwiąż równania
\(\displaystyle{ cosx-cos2x=1 cosx-2cos^{2}x+1=1 2cos^{2}x - cosx=0}\)piotrek2008 pisze:Rozwiąż równania
\(\displaystyle{ sinx sin7x=sin3x sin5x}\)
\(\displaystyle{ sinx+cos2x=1+sinx cos2x}\)
\(\displaystyle{ cosx-cos2x=1}\)
Jak ktoś nie ma czasu rozwiązywać w całości to nie musi. Wystarczy , że doprowadzi te równania do najprostrzej postaci.
podstawiamy zmienną
\(\displaystyle{ cos^{2}x=t}\) i można policzyć
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
rozwiąż równania
\(\displaystyle{ \sin x\sin 7x=\sin 3x\sin 5x\\-2\sin x\sin 7x=-2\sin 3x\sin 5x\\\cos 8x-\cos 6x=\cos 8x-\cos 2x\\\cos 6x-\cos 2x=0\\-2\sin 2x\sin 4x=0}\)
itd.
itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 14 lip 2008, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
rozwiąż równania
sinx+cos2x=1+sinxcox2x
sinx+cos2x-sinxcos2x-1=0
sinx-1+cos2x(1-sinx)
-1(1-sinx)+ cos2x(1-sinx)=0
(1-sinx)(cos2x-1)=0
1-sinx=0 i cos2x-1=0
sinx=0 i cos2x=1
dalsza czesc rozwiazania pozostawiam autorowi posta
sinx+cos2x-sinxcos2x-1=0
sinx-1+cos2x(1-sinx)
-1(1-sinx)+ cos2x(1-sinx)=0
(1-sinx)(cos2x-1)=0
1-sinx=0 i cos2x-1=0
sinx=0 i cos2x=1
dalsza czesc rozwiazania pozostawiam autorowi posta