tgx + ctgx = 4 sin (2x)
[ Dodano: 1 Listopada 2008, 15:33 ]
https://matematyka.pl/89131.htm to znalazłem xD już nieaktualne więc
[ Dodano: 1 Listopada 2008, 15:52 ]
no ale tam jest złe rozwiązanie, to jednak aktualne ^^ poproszę do końca, bo ja to zrobiłem tylko mi wyszło źle
takie małe równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań - Warszawa - Dublin
- Pomógł: 47 razy
takie małe równanie trygonometryczne
Wykorzystaj ten temat, tylko podstaw \(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
takie małe równanie trygonometryczne
rozpisz tan i cot na sin,cos - wspólny mianownik - w liczniku masz jedynkę trygonometryczną, - i doprowadź do postaci:
\(\displaystyle{ sin^{2}(2x) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}(2x) = \frac{1}{2}}\)
- Damian905
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 2 sty 2008, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
takie małe równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ tgx +ctgx = 4sin2x}\)
\(\displaystyle{ tgx + \frac{1}{tgx} =4sin2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{tg ^{2}x +1 }{tgx} =4sin2x}\)
\(\displaystyle{ 2 * \frac{tg ^{2}x +1 }{2tgx} = 4sin2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{sin2x} =4sin2x}\)
\(\displaystyle{ 2=4sin ^{2}2x}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} 2x = \frac{1}{2}}\)
I dalej już powinieneś sobie poradzić. Pozdrawiam
\(\displaystyle{ tgx + \frac{1}{tgx} =4sin2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{tg ^{2}x +1 }{tgx} =4sin2x}\)
\(\displaystyle{ 2 * \frac{tg ^{2}x +1 }{2tgx} = 4sin2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{sin2x} =4sin2x}\)
\(\displaystyle{ 2=4sin ^{2}2x}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} 2x = \frac{1}{2}}\)
I dalej już powinieneś sobie poradzić. Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 41 razy
takie małe równanie trygonometryczne
dziękuję wszystkim, czyli wychodzi na to, że po prostu odpowiedź w innej formie mi wyszła ale też dobra.