Witam,
Mam pytanko .. jakbyście to rozwiązali?
\(\displaystyle{ arctg \ x \ = \ arcctg \ x}\)
Potrzebuję kilka sposobów na rozwiązanie tego równania.
Pozdrawiam
Rozwiąż równanie...
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Rozwiąż równanie...
zauważ że
\(\displaystyle{ arctgx+arcctgx=\frac{\pi}{2}\Rightarrow arcctgx=\frac{\pi}{2}-arctgx}\) czyli
\(\displaystyle{ arctgx =\frac{\pi}{2}-arctgx\Rightarrow 2arctgx=\frac{\pi}{2}\Rightarrow arctgx=\frac{\pi}{4}\Rightarrow x=tg\frac{\pi}{4}=...}\)
możemy tak napisać bo arctgx jest różnowartościowy
bless
\(\displaystyle{ arctgx+arcctgx=\frac{\pi}{2}\Rightarrow arcctgx=\frac{\pi}{2}-arctgx}\) czyli
\(\displaystyle{ arctgx =\frac{\pi}{2}-arctgx\Rightarrow 2arctgx=\frac{\pi}{2}\Rightarrow arctgx=\frac{\pi}{4}\Rightarrow x=tg\frac{\pi}{4}=...}\)
możemy tak napisać bo arctgx jest różnowartościowy
bless