1.mam znalezc funkcje odwrotna do \(\displaystyle{ y= \ln(sin(x))}\)
wiem ze sprowadza sie to do
\(\displaystyle{ e^{y}=sin(x)}\)
\(\displaystyle{ arcsin(e^{y})=x}\)
i przemianowanie
\(\displaystyle{ y=arcsin(e^{x})}\)
teraz moje pytanie. jak poprawnie powinno sie obliczyc dziedzine? tak jak to standardowo liczylem nie wychodzi. odp wg "calculus"e.łobos \(\displaystyle{ x\leqslant 0}\), a program "wykresy" to potwierdza.
2.obliczyc \(\displaystyle{ y=sin^{2}x}\) dla\(\displaystyle{ x\in \langle 0, \frac{\pi}{2}\rangle}\) i \(\displaystyle{ y=cos^{2}x}\) dla \(\displaystyle{ x\in \langle \frac{\pi}{2} , \pi\rangle}\)logika podpowiada mi (na pewno zle) 2 inne drogi. jednak ksiazkowa mowi -> spierwiastkuj ->daj przeciwna -> przemianuj i wychodzi \(\displaystyle{ y=arcsin(-\sqrt(x))}\)
funkcja odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 12:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bielsko-biała
funkcja odwrotna
ad2 f.odwrotna.
ad1 ale wydaje mi sie, ze f(x)=ln(sin(x)) jest roznowartosciowa. gdyby byla y=sin(ln(x)) wtedy bym sie zgodzil.
ad1 ale wydaje mi sie, ze f(x)=ln(sin(x)) jest roznowartosciowa. gdyby byla y=sin(ln(x)) wtedy bym sie zgodzil.
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
funkcja odwrotna
1.)
A sprawdź sobie wartości funkcji dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}}\) i \(\displaystyle{ x=\frac{3\pi}{4}}\).
2.)
Książkowa droga jest jak najbardziej poprawna. Jak Ty byś to inaczej zrobił?
A sprawdź sobie wartości funkcji dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}}\) i \(\displaystyle{ x=\frac{3\pi}{4}}\).
2.)
Książkowa droga jest jak najbardziej poprawna. Jak Ty byś to inaczej zrobił?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
funkcja odwrotna
Owszem, ale zawsze można obciąć dziedzinę do odpowiedniego przedziału i można odwracaćbedbet pisze:Funkcja y=lnsin x nie jest różnowartościowa, więc funkcja do niej odwrotna nie istnieje!