funkcja trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kuchcik08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 lis 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy

funkcja trygonometryczna

Post autor: kuchcik08 »

Proszę o wskazówke jak rozwiazać to rownanie... z Naszkicowaniem raczej nie bedzie problemów

f(x)= tgx * ctgx + 4sinx * cosx - 1
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

funkcja trygonometryczna

Post autor: Comma »

Ale wiesz, że:
\(\displaystyle{ tgx=\frac{1}{ctgx}\\oraz\\tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
?
kuchcik08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 lis 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy

funkcja trygonometryczna

Post autor: kuchcik08 »

no tak tgx * ctgx bedzie 1, tylko co z tym 4sinx * cosx -1?
Awatar użytkownika
Harry Xin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 148 razy
Pomógł: 83 razy

funkcja trygonometryczna

Post autor: Harry Xin »

\(\displaystyle{ \boxed{2 \sin x \cos x = \sin 2x}
\\ 1+ 4 \sin x \cos x-1=2 \sin 2x}\)
kuchcik08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 lis 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy

funkcja trygonometryczna

Post autor: kuchcik08 »

i 2sin2x nie da sie juz uproscic?
Awatar użytkownika
Harry Xin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 148 razy
Pomógł: 83 razy

funkcja trygonometryczna

Post autor: Harry Xin »

Nie. To już jest najprostsza postać.
ODPOWIEDZ