1. Boki rownloegloboku sa rowne 3 i 7cm, a jeden z jego katow jest rowny 120 stopni. Oblicz jego P.
2. Podst trapezu maja 24 i 60, a katy przy dluzszej podstawi sa rowne 30 i 60 stopni. Znajdz jego P.
3. Znajdz pole Rombu jesli jego wysokoscc jest rowna 4cm, ajeden z katow rombu wynosi 30 stopni.
Z gory dzieki z pomoc ;/
F trygonometryczne 3 zadania
- anibod
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulejówek
- Pomógł: 58 razy
F trygonometryczne 3 zadania
3)
h-wysokość, a- bok rombu \(\displaystyle{ \alpha = 30^0}\) -kąt ostry rombu
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{h}{a} a=\frac{h}{\sin\alpha} a=8}\)
\(\displaystyle{ P=a\cdot h P=32}\)
h-wysokość, a- bok rombu \(\displaystyle{ \alpha = 30^0}\) -kąt ostry rombu
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{h}{a} a=\frac{h}{\sin\alpha} a=8}\)
\(\displaystyle{ P=a\cdot h P=32}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
F trygonometryczne 3 zadania
3)
\(\displaystyle{ h=4cm}\)
\(\displaystyle{ x=30 }\)
\(\displaystyle{ sinx= \frac{a}{h}}\) = \frac{1}{2}[/latex], więc
\(\displaystyle{ a= \frac{4cm}{\frac{1}{2}}}\)
\(\displaystyle{ a= 4cm * 2}\)
\(\displaystyle{ a = 8cm}\)
\(\displaystyle{ P= ah P=32cm}\)
Kumasz? Jak coś to pisz. Jak pomogłem, wiadomo.
\(\displaystyle{ h=4cm}\)
\(\displaystyle{ x=30 }\)
\(\displaystyle{ sinx= \frac{a}{h}}\) = \frac{1}{2}[/latex], więc
\(\displaystyle{ a= \frac{4cm}{\frac{1}{2}}}\)
\(\displaystyle{ a= 4cm * 2}\)
\(\displaystyle{ a = 8cm}\)
\(\displaystyle{ P= ah P=32cm}\)
Kumasz? Jak coś to pisz. Jak pomogłem, wiadomo.
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
F trygonometryczne 3 zadania
1)
\(\displaystyle{ a=3cm, b=7cm, x=120 }\)
\(\displaystyle{ 2x=240 2 =120 =60}\)
\(\displaystyle{ P=a*b*sinx P=3*7*\frac{3}{2} P=10,5*1,73 P=18,165cm^{2}}\)
Nastepnym razem pisz ze juz zrobiles, bo ludzie sie napoca a ty juz masz...
\(\displaystyle{ a=3cm, b=7cm, x=120 }\)
\(\displaystyle{ 2x=240 2 =120 =60}\)
\(\displaystyle{ P=a*b*sinx P=3*7*\frac{3}{2} P=10,5*1,73 P=18,165cm^{2}}\)
Nastepnym razem pisz ze juz zrobiles, bo ludzie sie napoca a ty juz masz...