miary dwóch kątów...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lampid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

miary dwóch kątów...

Post autor: lampid »

pomózcie zrobic zadanie
miary dwóch kątów trójkąta wynoszą \(\displaystyle{ \frac{pi}{6}}\) i \(\displaystyle{ \frac{pi}{5}}\) .Oblicz miarę trzeciego kąta .Odpowiedż podaj w stopniach
Awatar użytkownika
hellsing
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 30 mar 2006, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kątowni
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 16 razy

miary dwóch kątów...

Post autor: hellsing »

\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}=30^o}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{5}=36^o}\)
\(\displaystyle{ \alpha=180^o-66^o=114^o}\)
ODPOWIEDZ