równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jadzia1177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 26 lis 2007, o 16:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lecka:)
Podziękował: 20 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: jadzia1177 »

Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ cos \frac{x}{2} + cos \frac{x}{3} =2}\)

Z góry dziękuję za pomoc...
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \forall_{x\in \mathbb{R}}\cos\frac{x}{2}+\cos\frac{x}{3}\le 1+1=2}\)
przy czym równość zachodzi gdy oba cosinusy są równe 1.
ODPOWIEDZ