nierówność
- neworder
- Użytkownik
- Posty: 364
- Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MISMaP UW
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
nierówność
\(\displaystyle{ cosx+tgx=cosx+\frac{sinx}{cosx}=\frac{cos^{2}x+sinx}{cosx}.}\)
\(\displaystyle{ 1+sinx=\frac{cosx+cosxsinx}{cosx}}\)
Porównując oba wyrażenia dostajesz: \(\displaystyle{ cos^{2}x+sinx}\)
\(\displaystyle{ 1+sinx=\frac{cosx+cosxsinx}{cosx}}\)
Porównując oba wyrażenia dostajesz: \(\displaystyle{ cos^{2}x+sinx}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
nierówność
Gdy \(\displaystyle{ x\in ]0,\pi [}\), \(\displaystyle{ \cos x}\) przyjmuje również wartości ujemne, więc należy rozważyć dwa przypadki. Nie można 'ot tak sobie' mnożyć :]
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Ostatnio zmieniony 17 lis 2005, o 13:33 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 2 razy.