Funkcja odwrotna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Ichiban
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 12 wrz 2008, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 31 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: Ichiban »

Znaleźć funkcję odwrotną do

\(\displaystyle{ f(x) = \arc \tg ft(\frac{x}{1-x}\right)}\)

\(\displaystyle{ x (0; 1)}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Funkcja odwrotna

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \arctan \frac{x}{1-x}=y\\\frac{x}{1-x}=\tg y\\x=(1-x)\tg y\\x(1+\tg y)=\tg y\\x=\frac{\tg y}{1+\tg y}\\f^{-1}(x)=\frac{\tg x}{1+\tg x},\; x\in (0;\frac{\pi}{2})}\)
ODPOWIEDZ