Oblicz sin(alfa)*cos(alfa)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
koper21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 7 paź 2008, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 61 razy

Oblicz sin(alfa)*cos(alfa)

Post autor: koper21 »

Proszę o sprawdzenie mojego zadania:
Treść: W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 2 i 4, a jeden z kątów ostrych ma miarę . Oblicz sinα * cosα.

Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2^{2}+4^{2}= c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 20=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{5}=c}\)

\(\displaystyle{ sin = \frac{4}{2 \sqrt{5}}= \frac{2}{ \sqrt{5}}}\)
\(\displaystyle{ cos = \frac{2}{2\sqrt{5}} = \sqrt{5}}\)

\(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt{5}} * \sqrt{5} = \frac{2}{5} = 0.40}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Oblicz sin(alfa)*cos(alfa)

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \cos =\frac{1}{\sqrt{5}}}\)
\(\displaystyle{ \sin *\cos =\frac{2}{\sqrt{5}}*\frac{1}{\sqrt{5}}=\frac{2}{5}}\)
ODPOWIEDZ