proporcje trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bebe102
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 paź 2008, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Głgów

proporcje trygonometryczne

Post autor: bebe102 »

hej.
mam problem!
mianowicie pomożecie mi zrobic zadanie z proporcji trygonometrycznych?
Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego którego ramię długości 12 cm tworzy z krótszą podstawą kąt o mierze 120stopni, a krotsza podstawa ma długośc 5cm.
?:(
dzieki za pomoc ;*
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

proporcje trygonometryczne

Post autor: Ateos »

po narysowaniu tego trapezu i kata, podziel ten kat na 90* oraz 30*, narysuj obydwie wysokosci.
obydwie wysokosci dziela dolna podstawe(dluzsza) na krotsza podstawe i 2 odcinki rownej dlugosci(oznaczmy jako x).

\(\displaystyle{ 0,5=sin 30^{o}= \frac{x}{12} x=6}\)

dolna podstawa ma wiec dlugosc: \(\displaystyle{ b=5+2x=17}\)

zostala wysokosc:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{3} =tg 30= \frac{x}{h} h=6 \sqrt{3}}\)

Pole i obwód to formaloność:)
bebe102
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 paź 2008, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Głgów

proporcje trygonometryczne

Post autor: bebe102 »

dzięki
ODPOWIEDZ