Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
LoGaN9916
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zona
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
Post
autor: LoGaN9916 »
\(\displaystyle{ 2cosx + 3 = 4cos \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ 1+cosx+cos \frac{x}{2} =0}\)
-
bedbet
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Post
autor: bedbet »
Skorzystaj z ponizszej zależności (wzór na "podwojonego kosinusa"):
\(\displaystyle{ \cos x=2\cos^2\frac{x}{2}-1}\)