Dziedzina funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matti90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 12 paź 2008, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 8 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: matti90 »

Mam Wyznaczyc dziedzine funkcji :
a) \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{tgx} + \frac{2}{ \sqrt{10-x^{2}}}}\)
i tak tutaj warunki na dziedzinę umiem zapisac ale nie wiem jak rozwiazac warunek pierwszy z tangensem i pozniej jak calosc
b) \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{\2cosx + 1} - \frac{1}{ctgx}}\)
tutaj ponownie umiem zapisac warunki. warunek na ctgx umiem rozwiazac ale c cosinusem zatrzymuje sie na \(\displaystyle{ cosx\geqslant \frac{-1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2008, o 17:36 przez matti90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \tg x\ge 0\iff x\in [k\pi;\frac{\pi}{2}+k\pi)\\\cos x\ge -\frac{1}{2}\iff x\in [-\frac{2\pi}{3}+2k\pi;\frac{2\pi}{3}+2k\pi]}\)
z wykresu na przykład.
ODPOWIEDZ