Równanie tryg.
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Równanie tryg.
nie przychodzi mi nic do głowy jak tylko
\(\displaystyle{ cos(2x-1)-sin(x+2)=0\Rightarrow cos(2x-1)-cos(x+2+\frac{\pi}{2})=0\Rightarrow 2\Rightarrow -2\sin(\frac{2x-1+x+2+\frac{pi}{2}}{2})sin(\frac{2x-1-x-2-\frac{\pi}{2}}{2})=0}\) teraz rozkładamy na sumę
\(\displaystyle{ sin(\frac{2x-1+x+2+\frac{pi}{2}}{2})=0 \cup sin(\frac{2x-1-x-2-\frac{\pi}{2}}{2})=0}\)
dalej proste (jeżeli z tym też masz problem to pisz) [/latex]
\(\displaystyle{ cos(2x-1)-sin(x+2)=0\Rightarrow cos(2x-1)-cos(x+2+\frac{\pi}{2})=0\Rightarrow 2\Rightarrow -2\sin(\frac{2x-1+x+2+\frac{pi}{2}}{2})sin(\frac{2x-1-x-2-\frac{\pi}{2}}{2})=0}\) teraz rozkładamy na sumę
\(\displaystyle{ sin(\frac{2x-1+x+2+\frac{pi}{2}}{2})=0 \cup sin(\frac{2x-1-x-2-\frac{\pi}{2}}{2})=0}\)
dalej proste (jeżeli z tym też masz problem to pisz) [/latex]