Rozwiąż równanie(skorzystaj z tożsamości trygonometrycznych)
a)\(\displaystyle{ -2sin^{2}x+7cosx+5=0}\)
b)\(\displaystyle{ (1-tgx)(1+ctgx)=ctgx}\)
c)\(\displaystyle{ tgx+ctgx= \frac{2}{sinx}}\)[/latex]
równanie, tożsamości trygonometrycze
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
równanie, tożsamości trygonometrycze
W pierwszej skorzystaj z jedynki trygonometrycznej. Otrzymasz równanie kwadratowe z cosinusem.
Drugie:
\(\displaystyle{ 1+\cot x-\tan x-\tan x\cdot\cot x=\cot x\\
1-\tan x-1=0\\
\tan x=0}\)
Po uwzględnieniu dziedziny, wychodzi brak rozwiązań.
Trzecie:
\(\displaystyle{ \frac{\sin^2x}{\cos x}+\cos x=2\\
\sin^2x+\cos^2x=2\cos x}\)
Korzystasz z jedynki trygonometrycznej, a później porównujesz z dziedziną.
Drugie:
\(\displaystyle{ 1+\cot x-\tan x-\tan x\cdot\cot x=\cot x\\
1-\tan x-1=0\\
\tan x=0}\)
Po uwzględnieniu dziedziny, wychodzi brak rozwiązań.
Trzecie:
\(\displaystyle{ \frac{\sin^2x}{\cos x}+\cos x=2\\
\sin^2x+\cos^2x=2\cos x}\)
Korzystasz z jedynki trygonometrycznej, a później porównujesz z dziedziną.