równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pat_asdf_pat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 10 paź 2008, o 00:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

równania trygonometryczne

Post autor: pat_asdf_pat »

rozwiązać równania trygonometryczne
a) tgx + tg2x = tg3x
b) sinx - 2 = cos2x
Awatar użytkownika
lokay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 21 paź 2008, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

równania trygonometryczne

Post autor: lokay »

Podpowiem co do przykładu a)

\(\displaystyle{ \tg 2\alpha=\frac{\sin 2\alpha}{\cos 2\alpha}}\)

\(\displaystyle{ sin 2\alpha=2sin cos }\) (tożsamość trygonometryczna)

\(\displaystyle{ cos 2\alpha=cos^2 - sin^2 }\) (tożsamość trygonometryczna)

\(\displaystyle{ \tg 3\alpha=\frac{\sin 3\alpha=}{\cos 3\alpha}=\frac{\sin (\alpha + 2\alpha)}{\cos (\alpha + 2\alpha)}}\)

\(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta)=\sin cos \beta + \sin \beta cos }\) (tożsamość trygonometryczna)

Wnioskując z powyższych tożsamości powinieneś sam spokojnie dojść do rozwiązania

Polecenie źle sformułowałeś, prawdopodobnie chodziło Ci o "udowodnienie"
Ostatnio zmieniony 22 paź 2008, o 14:19 przez lokay, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

równania trygonometryczne

Post autor: M Ciesielski »

lokay pisze:Jak pomogłem kliknij "pomógł"
to już troche nie na miejscu

II. 6. Wymuszanie funkcji "pomógł" na innych Użytkownikach jest niewskazane i może spowodować indywidualne uniemożliwienie jej stosowania.
ODPOWIEDZ