\(\displaystyle{ f(x) = arccos \sqrt{ \frac{x}{2-x} }}\)
\(\displaystyle{ f(x) = arcsin \sqrt{2x}}\)
Prosze o wytłumaczenie jak sie liczy dziedzine
Dziedzina funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Dziedzina funkcji
w pierwszym przykładzie, wczoraj napisałem, że \(\displaystyle{ \,\ -1 qslant ( X ) qslant 1 \,\}\)
Dla tego przykładu: \(\displaystyle{ -1 qslant \sqrt{\frac{x}{2 - x}} qslant 1 \,\,\ \,\,\ \frac{x}{2 - x} qslant 0 \,\,\ \,\,\ x 2\,\,\}\) co daje \(\displaystyle{ 0 qslant x qslant 1}\)
drugi przykład analogicznie
Dla tego przykładu: \(\displaystyle{ -1 qslant \sqrt{\frac{x}{2 - x}} qslant 1 \,\,\ \,\,\ \frac{x}{2 - x} qslant 0 \,\,\ \,\,\ x 2\,\,\}\) co daje \(\displaystyle{ 0 qslant x qslant 1}\)
drugi przykład analogicznie