Funkcja cyklometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
figo182
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 12 lut 2008, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz

Funkcja cyklometryczna

Post autor: figo182 »

\(\displaystyle{ \alpha = sin(2arcsin \frac{2}{3})}\)



\(\displaystyle{ \alpha = sin(2arccos \frac{3}{5})}\)




Mam problem z tymi dwoma przykładmi
Jak je rozwiązać ?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Funkcja cyklometryczna

Post autor: scyth »

użyj wzoru:
\(\displaystyle{ \sin 2A=2 \sin A \cos A}\)
ODPOWIEDZ