Mógłby mi ktoś powiedzieć jakie kąty spełniają nierówność:
\(\displaystyle{ 0,1 \cos \alpha > \sin }\)
Prosta nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Prosta nierówność trygonometryczna
Skorzystaj z faktu, że \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x}=\tan x}\). Pamiętaj tylko o rozpatrzeniu we wszystkich czterech ćwiartkach (II i IV będą nawet łatwiejsze, ze względu na różne znaki).