\(\displaystyle{ W=(sin 16^{o}-cos16^{o})^{2}+(sin 16^{o}+cos16^{o})^{2}+3tg25^{o} ctg25^{o}.}\)
Zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ 2sin^{2}16^{o}+2cos^{2}16^{o}+2tg25^{o}.}\)
No ale to pewnie źle a co najważniejsze nie skończone:P oczywiście bez tablic;)
Wartość wyrażenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: s tont
- Podziękował: 15 razy
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wartość wyrażenia.
\(\displaystyle{ =\sin^{2} 16^{o}-2\sin 16^{o}\cos 16^{o}+ cos^{2} 16^{o}+\sin^{2} 16^{o}}+2 \sin 16^{o}\cos 16^{o} +\cos^{2}16^{o}+3\tg 25^{o}*\frac{1}{tg 25^{o}}=2+3=5}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2008, o 13:53 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 2 razy.
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Wartość wyrażenia.
\(\displaystyle{ W=(sin 16^{o}-cos16^{o})^{2}+(sin 16^{o}+cos16^{o})^{2}+3tg25^{o} ctg25^{o}.}\)
\(\displaystyle{ W=\sin ^{2}16 ^{o}-2\sin16^{o}\cos16^{o}+\cos ^{2}16^{o}+ \sin ^{2}16 ^{o} +2\sin16^{o}\cos16^{o}+\cos ^{2}16^{o}+3 \frac{\sin25^{o}}{\cos25^{o}} \frac{cos25^{o}}{sin25^{o}}}\)
Wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin ^{2}x+\cos^{2}x=1}\) i skracając liczby przeciwne oraz liczniki z mianownikami otrzymujemy:
\(\displaystyle{ W=1+1+3}\)
\(\displaystyle{ W=5}\)
\(\displaystyle{ W=\sin ^{2}16 ^{o}-2\sin16^{o}\cos16^{o}+\cos ^{2}16^{o}+ \sin ^{2}16 ^{o} +2\sin16^{o}\cos16^{o}+\cos ^{2}16^{o}+3 \frac{\sin25^{o}}{\cos25^{o}} \frac{cos25^{o}}{sin25^{o}}}\)
Wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin ^{2}x+\cos^{2}x=1}\) i skracając liczby przeciwne oraz liczniki z mianownikami otrzymujemy:
\(\displaystyle{ W=1+1+3}\)
\(\displaystyle{ W=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: s tont
- Podziękował: 15 razy