Należy obliczyć \(\displaystyle{ sin \frac{ \prod}{12}}\) ze wzoru \(\displaystyle{ sin( - ß)= sin cos ß - sin ß cos }\).
Ja sie zatrzymałem po:
\(\displaystyle{ sin ( \frac{ \prod}{3}-\frac{ \prod}{4})= sin \frac{ \prod}{3} cos \frac{ \prod}{4}- sin\frac{ \prod}{4} cos \frac{ \prod}{3}.}\)
Oblicz sin
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: s tont
- Podziękował: 15 razy
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Oblicz sin
\(\displaystyle{ \sin \frac {\pi}{3}=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac {\pi}{4}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac {\pi}{3}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac {\pi}{4}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Po podstawieniu do wzoru otrzymasz
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{12}=\frac{\sqrt{6}-\sqrt{2}}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac {\pi}{4}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac {\pi}{3}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac {\pi}{4}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Po podstawieniu do wzoru otrzymasz
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{12}=\frac{\sqrt{6}-\sqrt{2}}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: s tont
- Podziękował: 15 razy
Oblicz sin
omfg... no tak-.- jeszcze dziś robiłem zadania niemalże takie same.. ehh sorry:> no i dzięki:)