Wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: RAFAELLO14 »

Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{x}{ \sqrt{y} }}\) jeśli \(\displaystyle{ x=sin ^{2}165°-cos ^{2}165°}\), \(\displaystyle{ y=sin195°cos195°}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ x=sin ^{2}165°-cos ^{2}165°=-cos(2 165^0)=-cos330^0=-cos(360^0-30^0)= \\ =- \frac{\sqrt3}{2} \\ \\ \\ y=sin195°cos195°= \frac{1}{2} 2 sin195°cos195°= \frac{1}{2} sin(2 195^0)= \frac{1}{2}sin390^0= \\ = \frac{1}{2}sin(360^0+30^0)= \frac{1}{2}sin30^0= \frac{1}{2} \frac{1}{2} = \frac{1}{4} \\ \\ \\ \frac{x}{ \sqrt{y} }=...}\)
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: RAFAELLO14 »

mozesz mi wytlumaczyc dlaczego \(\displaystyle{ sin ^{2}165°-cos ^{2} = -cos(2 165°)}\)...?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ cos(2\alpha)=cos^2\alpha-sin^2\alpha}\)
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: RAFAELLO14 »

....dzieki
ODPOWIEDZ