Układ równań z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Mateusz Kempa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów
Podziękował: 22 razy

Układ równań z parametrem

Post autor: Mateusz Kempa »

Witam,

Proszę o rozwiązanie takiego zadanka:


Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}xsin\alpha - ycos\alpha = sin\alpha\\xcos\alpha + ysin\alpha = 1\end{array}\right.}\)
z parametrem α . Dla jakich wartości α suma \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 1,5}\)

Z góry dzięki
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Układ równań z parametrem

Post autor: florek177 »

1. x=sin(a)^2+cos(a); y = sin(a)*(1-cos(a))
2. a = pi/4 lub a = -3pi/4
Mateusz Kempa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów
Podziękował: 22 razy

Układ równań z parametrem

Post autor: Mateusz Kempa »

Dzięki serdeczne, a może krok po kroku ?
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Układ równań z parametrem

Post autor: olazola »

A może napiszesz od jakiego momentu zaczynają się problemy, bo wątpię, żeby ktoś wklepywał rozwiązanie układu równań. Najlepiej rozwiązać go metodą podstawiania oczywiście ze wzlgędu na x i y.
Mateusz Kempa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów
Podziękował: 22 razy

Układ równań z parametrem

Post autor: Mateusz Kempa »

Problem pojawia mi się na początku... jak mam podstawic xsinα do xcosα
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Układ równań z parametrem

Post autor: juzef »

Masz podstawić x, a nie \(\displaystyle{ x\cdot sin\alpha}\).
Anatol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 lis 2005, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Układ równań z parametrem

Post autor: Anatol »

Taki układ najwygodniej rozwiązać jest metodą wyznaczników, tym bardziej, że w tym przypadku W=1.
Mateusz Kempa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów
Podziękował: 22 razy

Układ równań z parametrem

Post autor: Mateusz Kempa »

Dzięki - układzik już rozwiązałem...

Ale jak zrobić teraz to równanie - \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 1,5}\)

Po podstawieniu x i y wychodzą nieciekawe rzeczy
ODPOWIEDZ