Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
agusia.h
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 paź 2008, o 12:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krosno

Równanie trygonometryczne

Post autor: agusia.h »

witam...jak rozwiązać takie równanie: cos2x=cosx ?

Twórz nowe tematy, nie dopisuj się do innych! Lorek
Ostatnio zmieniony 18 paź 2008, o 13:08 przez agusia.h, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

Sposobów jest tu wiele, a najłatwiej to będzie skorzystać z faktu, że
\(\displaystyle{ \cos a=\cos b\iff a=b+2k\pi \;\vee\; a=-b+2k\pi}\)
ODPOWIEDZ