Miary kątów trapezu.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Outta Control
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 16 mar 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: s tont
Podziękował: 15 razy

Miary kątów trapezu.

Post autor: Outta Control »

Obliczyć miary kątów trapezu.
podstawy mają długości \(\displaystyle{ 32+8 \sqrt{3}}\)cm oraz 24cm.
Jedno ramię ma długość 16cm, zaś wysokość \(\displaystyle{ 8 \sqrt{3}}\).
Jeśli by się dało to z wyjaśnieniami:)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Miary kątów trapezu.

Post autor: piasek101 »

Poprowadź wysokości z wierzchołków katów rozwartych trapezu (klasyczny rysunek).
Z trójkąta prostokątnego o danych bokach : \(\displaystyle{ 16}\) i \(\displaystyle{ 8\sqrt 3}\) możesz wyznaczyć jeden z jego katów (z funkcji trygonometrycznych) oraz brakujący bok tego trójkąta (ten na dłuższej podstawie trapezu) nazwijmy go x.

Na ,,drugiej stronie" trapezu masz inny trójkąt prostokątny, o bokach : \(\displaystyle{ 8\sqrt 3}\) oraz \(\displaystyle{ 32+8\sqrt 3 - 24 - x}\) (oba już dane); możesz wyznaczyć drugi z kątów trapezu.

Dwa pozostałe kąty z zależności mówiącej, że dwa kąty trapezu leżące przy jednym ramieniu mają razem ...
ODPOWIEDZ