Równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Agniecha1818
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 17:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 62 razy

Równanie

Post autor: Agniecha1818 »

Bardzo proszę o pomoc:
sinx-7cosx=0
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie

Post autor: piasek101 »

Masz do kompletu drugie równanie :

\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x=1}\) (rozwiązujesz układ tych równań)
Agniecha1818
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 17:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 62 razy

Równanie

Post autor: Agniecha1818 »

Chyba trzeba jakos inaczej, albo popełniam gdzieś błąd , bo mi kompletnie to nie wychodzi .
bardzo proszę o pełne rozwiązanie
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Równanie

Post autor: M Ciesielski »

\(\displaystyle{ sinx = 7cosx \\ \sqrt{1-cos^2x} = 7cosx \\ 1-cos^2x = 49cos^2x \\ cosx = t \\ 1=50t^2 \\ t^2 = \frac{1}{50} \\ t = \sqrt{\frac{1}{50}} \\ cosx = \sqrt{\frac{1}{50}}}\)

teraz chyba tylko obliczyć ten pierwiastek i odczytać x z tablic
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie

Post autor: Lorek »

baQs pisze:\(\displaystyle{ sinx = 7cosx \\ \sqrt{1-cos^2x} = 7cosx}\)
...
Fajnie, fajnie, tyle, że \(\displaystyle{ \sin x\neq \sqrt{1-\cos^2 x}}\)
frej

Równanie

Post autor: frej »

Warto czasami spojrzeć w podpis Lorka...

Jeśli \(\displaystyle{ cos{x}=0}\), to łatwo sprawdzić, że nie pasuje.
\(\displaystyle{ cos{x} 0}\)
\(\displaystyle{ sin{x}=7cos{x}}\)
\(\displaystyle{ tg{x}=7}\)
polecam jakieś tablice lub dobry kalkulator.
ODPOWIEDZ