zbiór wartości funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jadzia1177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 26 lis 2007, o 16:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lecka:)
Podziękował: 20 razy

zbiór wartości funkcji trygonometrycznej

Post autor: jadzia1177 »

Mam problem z dwoma przykładami z zadania: Wyznacz zbiór wartości funkcji... mogła bym prosić aby ktoś mi to po kolei opisał???
1. \(\displaystyle{ y=cos^{2}2x-cos2x-2}\)
2. \(\displaystyle{ y=tg^{3}x-tg^{2}x+tgx-2}\)
Z góry dziękuję
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

zbiór wartości funkcji trygonometrycznej

Post autor: bedbet »

1.

Mamy następujace równianie:

\(\displaystyle{ \cos^2 2x-\cos 2x-2=m}\)
\(\displaystyle{ \cos^2 2x-\cos 2x-(2+m)=0}\)

\(\displaystyle{ \cos 2x=t \ , \ t\in }\)

\(\displaystyle{ f(t)=t^2-t-(2+m) \ , \ f(t)=0\iff t^2-t-(2+m)=0}\)

\(\displaystyle{ f(-1)=0 \ , \ f(1)=-2 m\in }\)

\(\displaystyle{ \Delta=9+4m \ , \ \Delta\geqslant 0 \iff m\in }\)
ODPOWIEDZ