Równanie, iloczyn trzech sinusów, wielokrotności kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
beatka-k16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 24 sie 2007, o 10:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 30 razy

Równanie, iloczyn trzech sinusów, wielokrotności kątów

Post autor: beatka-k16 »

\(\displaystyle{ 4sin(x)sin(2x)sin(3x) >sin(4x) , gdzie x {[0,\pi]}\)



Dokładniej opisuj zadania w temacie.
frej
Ostatnio zmieniony 18 paź 2008, o 13:39 przez beatka-k16, łącznie zmieniany 1 raz.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Równanie, iloczyn trzech sinusów, wielokrotności kątów

Post autor: bedbet »

Ta nierówność nie jest prawdziwa. Wystarczy przyjąć \(\displaystyle{ x=0}\), by pokazać, że nierówność ostra nie zachodzi, bądź \(\displaystyle{ x=\frac{3}{4}\pi}\), by pokazać, że tak wogóle nie zachodzi ona na przedziale \(\displaystyle{ [0;\pi]}\).
ODPOWIEDZ