Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
beatka-k16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 24 sie 2007, o 10:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 30 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: beatka-k16 »

\(\displaystyle{ tg(2x) + ctg(2x) qslant \frac{2}{ \sqrt{3} }}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2008, o 19:44 przez beatka-k16, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: M Ciesielski »

\(\displaystyle{ 2x=t \\ tg(t) + ctg(t) qslant \frac{2}{\sqrt{3}} \\ tg(t) + \frac{1}{tg(t)} qslant \frac{2}{\sqrt{3}} \\ u^2=t \\ u^2 + u - \frac{2}{\sqrt{3}} qslant 0 ...}\)
ODPOWIEDZ