Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Agniecha1818
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 17:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 62 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Agniecha1818 »

Jeszcze prosze o pomoc w tym rówaniu
\(\displaystyle{ \sin^2x-8\sin x \cos x+7\cos^2x=0}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2008, o 19:37 przez Agniecha1818, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \sin^2x-8\sin x\cos x+7\cos^2x=0\\\sin^2 x-\sin x\cos x-7\sin x\cos x+7\cos^2x=0\\\sin x(\sin x-\cos x)-7\cos x(\sin x-\cos x)=0\\(\sin x-7\cos x)(\sin x-\cos x)=0}\)
etc.
ODPOWIEDZ