Proszę o podanie mi jakiegoś schematu(na przykładzie) jak postępować podczas rozwiązywania takiego równania
\(\displaystyle{ \sin x+\sin2x=0}\)
Równanie trygonometryczne
- Ichiban
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 12 wrz 2008, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 31 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin x + \sin 2x = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x + 2\sin x \cos x = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x (1+ 2 \cos x) = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \cos x = -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \left(x = k\pi x = 2k\pi+\frac{2}{3}\pi x = 2k\pi-\frac{2}{3}\pi\right) k \mathbb{C}}\)
\(\displaystyle{ \sin x + 2\sin x \cos x = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x (1+ 2 \cos x) = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \cos x = -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \left(x = k\pi x = 2k\pi+\frac{2}{3}\pi x = 2k\pi-\frac{2}{3}\pi\right) k \mathbb{C}}\)