Pytanie o wykres

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

Pytanie o wykres

Post autor: Geniusz »

Witam. mam takie pytanie "Jak będzie wyglądał wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=tg ^{2}x-4}\)?"
Dla jakiego parametru \(\displaystyle{ a}\) równanie \(\displaystyle{ f(x)=a}\) ma rozwiązanie??
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

Pytanie o wykres

Post autor: raphel »

podopwiedź:
1\(\displaystyle{ f(x) = (tgx -2)(tgx +2)}\)

2. \(\displaystyle{ tg ^{2} x -4 =a}\)
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

Pytanie o wykres

Post autor: Geniusz »

Niestety nadal sobie nie radzę z tym przykładem. Może mi ktoś to objaśnić??
ODPOWIEDZ