tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pAwEl12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 13 lip 2008, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 30 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: pAwEl12 »

\(\displaystyle{ (tg +ctg ) ^{2} = \frac{1}{sin ^{2} * cos ^{2} }}\)...

coś mi nie chce wyjść ta 2 strona;p
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ L=(tg +ctg ) ^{2} =tg^2 +2tg ctg +ctg^2 = \frac{sin^2 }{cos^2 }+2+ \frac{cos^2 }{sin^2 }= \\ = \frac{sin^4 +cos^4 }{sin^2 cos^2 }+2= \frac{(sin^2 +cos^2 )^2-2sin^2 cos^2 }{sin^2 cos^2 }+2= \\ = \frac{1-2sin^2 cos^2 }{sin^2 cos^2 }+2= \frac{1}{sin ^{2} cos ^{2} }-2+2=\frac{1}{sin ^{2} cos ^{2} }=P}\)
pAwEl12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 13 lip 2008, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 30 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: pAwEl12 »

mogłbyś wtyłumaczyć od tego momentu gdy \(\displaystyle{ sin ^{4} + cos ^{4} }\) zmieniasz na \(\displaystyle{ (....) ^{2}}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ a^4+b^4=(a^2+b^2)^2-2a^2b^2}\)
w oparciu o wzór skróconego mnożenia.
ODPOWIEDZ