Wykaż , że dla każdego kąta ostrego\(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ (\tg\alpha + \frac{1}{\tg\alpha})^2=\frac{1}{\sin^2\alpha}*\frac{1}{\cos^2\alpha}}\)
tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-śl
tożsamość trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 14 paź 2008, o 20:47 przez Michałek1444, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
tożsamość trygonometryczna
Przekształcać lewą :
- zamień tą ,,drugą część" z nawiasu na ctg
- podnieś do kwadratu
- zamień tg i ctg na odpowiednie ilorazy sin i cos
- dodaj wszystko
- zwiń licznik wzorem skróconego mnożenia do jedynki (masz już prawą).
- zamień tą ,,drugą część" z nawiasu na ctg
- podnieś do kwadratu
- zamień tg i ctg na odpowiednie ilorazy sin i cos
- dodaj wszystko
- zwiń licznik wzorem skróconego mnożenia do jedynki (masz już prawą).
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-śl
tożsamość trygonometryczna
ale jak byś mógł rozwiązać to w całości ...Proszę potrzebne
[ Dodano: 14 Października 2008, 15:03 ]
elo kto mi pomoże rozwiązać to zadanie w całości bo zacząłem robić i zakończyłem na :
\(\displaystyle{ \frac{1}{\frac{\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha}}+\frac{1}{\frac{\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}}=\frac{1}{\sin^2\alpha}*\frac{1}{\cos^2\alpha}}\)
i jak dalej mam robić proszę o rozwiązanie ok
[ Dodano: 14 Października 2008, 15:03 ]
elo kto mi pomoże rozwiązać to zadanie w całości bo zacząłem robić i zakończyłem na :
\(\displaystyle{ \frac{1}{\frac{\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha}}+\frac{1}{\frac{\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}}=\frac{1}{\sin^2\alpha}*\frac{1}{\cos^2\alpha}}\)
i jak dalej mam robić proszę o rozwiązanie ok