Wiedzac ze\(\displaystyle{ sin = \frac{5}{13} ,0< < \frac{pi}{2}}\) znajdz wartosci dla
a)cos alfa
b)cos2 alfa
Obliczanie wartosci dla cos.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Obliczanie wartosci dla cos.
\(\displaystyle{ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \\ ( \frac{5}{13})^2+cos^2\alpha=1 \\ cos^2\alpha=1- \frac{25}{169}= \frac{144}{169} \\ cos\alpha=- \frac{12}{13}\vee cos\alpha= \frac{12}{13}}\)
Warunki zadania spełnia \(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{12}{13}}\)
[ Dodano: 13 Października 2008, 16:39 ]
b)
\(\displaystyle{ cos2\alpha=cos^2\alpha-sin^2\alpha=( \frac{12}{13})^2-( \frac{5}{13} )^2=...}\)
Warunki zadania spełnia \(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{12}{13}}\)
[ Dodano: 13 Października 2008, 16:39 ]
b)
\(\displaystyle{ cos2\alpha=cos^2\alpha-sin^2\alpha=( \frac{12}{13})^2-( \frac{5}{13} )^2=...}\)