uprość funkcje...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
yooon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 lis 2007, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

uprość funkcje...

Post autor: yooon »

\(\displaystyle{ \cos ^{3} 15x \cos ^{2} x + \sin ^{3} 15x \sin ^{2} x}\)
umie ktoś to zrobić?

po tych kwadracikach jest potęga do ktorej jest podniesiony sin lub cos ....
Ostatnio zmieniony 14 paź 2008, o 20:59 przez yooon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

uprość funkcje...

Post autor: JHN »

Przykro mi, ja nie umiem - nie rozumiem zapisu
Ale gdybyś poprawił równanie w LaTeX-u, kto wie
Pozdrawiam
yooon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 lis 2007, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

uprość funkcje...

Post autor: yooon »

nie umiem sie posługiwać tym programem i nie mam czasu na nauke ;/
zapis brzmi tak :
cosinus sześcian 15x razy cosinus kwadrat x dodać sinus sześcian 15x razy sinus kwadrat x
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

uprość funkcje...

Post autor: JHN »

yooon pisze:nie umiem sie posługiwać tym programem i nie mam czasu na nauke ;/
Zatem:
Nie mamy czasu na domyślanie się treści postu - Twoja strata
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

uprość funkcje...

Post autor: JankoS »

yooon pisze:nie umiem sie posługiwać tym programem i nie mam czasu na nauke ;/
zapis brzmi tak :
cosinus sześcian 15x razy cosinus kwadrat x dodać sinus sześcian 15x razy sinus kwadrat x
\(\displaystyle{ cos^3a 15 cos^2a+sin^3 15sin^2a=15cos^2asin^2a(cosa+sina)=\frac{15}{4}(sin2a)^2 2sin\frac{\pi}{2}cos(x-\frac{\pi}{4})=\frac{15 \sqrt{2} }{2}(sin2a)^2cos(x-\frac{\pi}{4}).}\)

Jak widać rozwiązywałem nie to zadanie, ale to którego źle się domyśliłem.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2008, o 21:10 przez JankoS, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

uprość funkcje...

Post autor: Lorek »

yooon pisze:nie umiem sie posługiwać tym programem i nie mam czasu na nauke ;/
Uważaj, żebym ja czasem nie miał czasu na poprawianie Twojego posta i przypadkiem nie wylądował w koszu, ale że to Twoje początki, to na razie poprawię
ODPOWIEDZ