Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Geniusz »

Jak to rozwiązać??

\(\displaystyle{ tg ^{2}x-(1+ \sqrt{3})tgx+ \sqrt{3}=0}\)
QuusAmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 13 cze 2006, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrova G.
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 65 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: QuusAmo »

Zrób podstawienie \(\displaystyle{ \tg x = t}\) a potem policz zwykłe równanie kwadratowe (np. deltą)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \Delta}\)=\(\displaystyle{ (1-\sqrt{3})^{2}}\)
\(\displaystyle{ tg_{1}}\)x=1 x=\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) +k\(\displaystyle{ \pi}\)
\(\displaystyle{ tg_{2}}\)x=\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) x=\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) +k\(\displaystyle{ \pi}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2008, o 14:06 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 4 razy.
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Geniusz »

No tak ale ta delta coś mi brzydka wychodzi. I nie wiem czy tak ma pozostać.
ODPOWIEDZ