jak wyprowadzić wzory trygonometryczne?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ziellona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 21:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: BBC

jak wyprowadzić wzory trygonometryczne?

Post autor: ziellona »

mam pytanie. Jak udowodnić, że:

a) \(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta)=\sin\alpha\cdot\cos\beta+\cos\alpha\cdot\sin\beta}\)

b) \(\displaystyle{ \tg(\alpha+\beta)=\frac{\tg\alpha+\tg\beta}{1-\tg\alpha\cdot\tg\beta}}\)

c) \(\displaystyle{ \sin\alpha+\sin\beta=2\sin\frac{\alpha+\beta}{2}\cdot\cos\frac{\alpha-\beta}{2}}\)

Jak dostanę wskazówki, myślę, że dam sobie radę z resztą podobnych wzorów z góry dziękuję!!
ODPOWIEDZ