Serdecznie proszę o rozwiązanie poniższych zadań, nigdy nie miałam funkcji cyklometrycznych a tu zadania są takie:
a) \(\displaystyle{ \arc \sin{(\ln x)}>0}\)
b) \(\displaystyle{ 6\arc \tg{(x^2-1)}>\pi}\)
Proszę o rozwiązanie, bo nigdzie nie mogę znaleźć na necie przykładu takiego zadania
Krótki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych
frej
nierówności a funkcje cyklometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 20:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wies
nierówności a funkcje cyklometryczne
Ostatnio zmieniony 12 paź 2008, o 10:51 przez ziemniaczkowa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
nierówności a funkcje cyklometryczne
Np. b)
\(\displaystyle{ arctg(x^2-1)> \frac{\pi}{6} \Leftrightarrow arctg(x^2-1)>arctg \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ arctg(x^2-1)> \frac{\pi}{6} \Leftrightarrow arctg(x^2-1)>arctg \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)