Witam,
mam do zrobienia 2 zadanie, niestety nie wiem jak sie za nie zabrac rysunki wiem jak zrobic, ale co z reszta to juz nie
zad 2
Symetralna boku dzieli trojkat na 2 figury. Trojkat o polu s1 i czworokat o polu s2. W jakim stosunku symetralna ta dzieli drugi bok trojkata.
zad 3
Na bokach |AB| i |BC| trojkata rownoramiennego ABC, w ktorym |AC|=|BC|, obrano odpowienio punkty P i Q takie, ze |AP|:|PB|=1:2 i |BQ|:|QC|=2:3. Oblicz sinus kata BPQ
[ Dodano: 9 Października 2008, 01:55 ]
co do 3 zadanie to trzeba obliczyc z wzoru \(\displaystyle{ sin = \frac{a}{c}}\)?
i wtedy by wyszlo
\(\displaystyle{ sin \gamma = \frac{3}{5}xy}\)
tylko czy to jest dobrze?
twierdzenie sinusow i cosinusow w zadaniach
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
twierdzenie sinusow i cosinusow w zadaniach
Zad.2
Czyż nie jest prawdą, że wszystkie punkty leżące na symetralnej odcinka są równoodległe od końców tego odcinka?
\(\displaystyle{ ABC}\) nasz trójkąt
\(\displaystyle{ D AB}\)
\(\displaystyle{ E BC}\)
\(\displaystyle{ AE=EB=x}\)
\(\displaystyle{ CE=y}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokośc trójkątaACE[/latex]
mamy policzyć \(\displaystyle{ k= \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot h\cdot y=S_2-S_1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot h\cdot x=2S_1 \frac{y}{x}= \frac{S_2-S_1}{2S_1}}\)
Czyż nie jest prawdą, że wszystkie punkty leżące na symetralnej odcinka są równoodległe od końców tego odcinka?
\(\displaystyle{ ABC}\) nasz trójkąt
\(\displaystyle{ D AB}\)
\(\displaystyle{ E BC}\)
\(\displaystyle{ AE=EB=x}\)
\(\displaystyle{ CE=y}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokośc trójkątaACE[/latex]
mamy policzyć \(\displaystyle{ k= \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot h\cdot y=S_2-S_1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot h\cdot x=2S_1 \frac{y}{x}= \frac{S_2-S_1}{2S_1}}\)